Hledat v článcích

Informace

Kuperóza aneb jak na kuperózní pleť

Kategorie: Kožní onemocnění

Kuperóza je specifickým projevem choroby rosacea. Tento projev je spojený se začervenáním určitých míst ve tváři, a to v důsledku rozšíření žilek, k čemuž dochází v důsledku ztráty elasticity. I když se v ranném stádiu může kuperóza objevovat a zase ztrácet, v pozdějším stádiu už je začervenání pleti trvalé. Přesto se v dnešním článku podíváme na to, jak se o pleť s kuperózou starat.

Proč se kuperóza objevuje?

Projevy ani onemocnění rosacea nejsou nebezpečné, zato jsou zvlášť pro ženy velmi nepříjemné. Kuperózou trpí přibližně 16% evropských žen. Kuperózní pleť je velmi hypersenzitívní, a proto musíme dávat pozor na to jaké kosmetické přípravky používáme. Přesná příčina onemocnění není vcelku známá, nicméně faktorů, které jsou pro onemocnění společné, je více. Nejčastěji se uvádí nadměrné vystavení UV záření, genetika či abnormality krevních cév. Většina lidí trpící touto chorobou má rovněž nedostatek vitamínu B. Kuperóza většinou postihuje ženy se světlou pletí mezi 20. a 50. rokem života.

Co používat na pleť s kuperózou?

Péče o kuperózní pleť vyžaduje dodržování určitých zásad. Vzhledem k tomu, že průběh onemocnění zhoršuje například opalování, rozhodně se mu vyhýbejte. Základem je správné čištění pleti. Na odlíčení tváře používejte jen speciální kosmetická mléka a pleť oplachujte nejlépe převařenou či balenou vodou. Na osušení pleti nepoužívejte ručník, ale přiložte na pleť papírový ubrousek, který vlhkost pleti vsákne. Kupujte si speciální pleťové krémy a minerální make-upy pro velmi cetlivou pleť.

Intenzivní masky a přípravky na bázi alkoholu raději vynechte. Kuperózní pleti neprospívá ani peeling. V neposlední řadě se vyhněte časté změně léků či kosmetických přípravků. Důležité je užívat vitamínové doplňky, které posilují cévy a cévní systém. Na problém s kuperózou můžete použít i sérum proti kuperóze. Obsahuje účinné látky, které pomáhají pleti vyrovnat se se všemi příznaky onemocnění. Mezi hlavní účinné látky patří proteiny a aminokyseliny EFG, které podporují buňky k činnosti a posilují cévy. Kyselina hyaluronová pomáhá pleť hydratovat a výtažky ze sladkého dřívka působí regeneračně. Při pravidelném používání dvakrát denně – ráno a večer – uvidíte na své pleti podstatné zlepšení.

Sdílejte tento článek

Komentáře