Hledat v článcích

Informace

15 triků proti akné

Kategorie: Péče o zralou pleť

Akné je onemocnění mazových žláz, které ohrožuje nejen mladých lidí, ale stále častěji i starší generaci. Bolavé pupínky a vřídky sami jen tak nevymizí. Proto je třeba, abychom se o svou pleť důkladně starali. Nejvhodnějšími prostředky jsou přípravky na přírodní bázi, které nabízí kosmetika PRIODY. Používání Micelární vody PRIODY a pleťových masek přinese výsledky ve formě čisté pleti bez akné.

Žádná domácí samoléčba

Dermatologové radí, aby si lidé černé tečky nebo vřídky sami vytlačovat. Ti, kteří si to nemohou odpustit, by si měli uvědomit následující: před samotným vytlačováním je třeba, aby se kůže "změkčila" přiložením horkého obkladu (ručníku) alespoň na 10 minut. Nikdy nevymačkávejte akné nehty - ale opatrně s měkkými polštářky prstů, nebo tzv. tampony nebo speciálními prostředky (dostupné v lékárnách). Při odstraňování hnisu používejte na uvolnění krytu čistou pinzetu, hnis setřete papírovou utěrkou - nevymačkávejte! Pak pokožku dezinfikujte s alkoholem (90 procentní).

Nezasahujte permanentně do obličeje

Nelze se vyhnout tomu, abychom si tu a tam nesáhli na obličej. Ale pozor na to, jak často to děláte. Pokuste se to zredukovat na minimum a několikrát denně si myjte ruce. Na rukou se udržují nečistoty, bakterie a pot a tak stačí málo k tomu, aby došlo k podráždění pokožky.

Myjte si tvář dvakrát denně

Ráno a večer si omyjte obličej s čistou (!) Žínkou (nejlépe jsou jednorázové žínky), teplou vodou a mýdlem nebo čisticí vodou. Tím se zbaví pokožka prachu, odumřelých kožních buněk a bakterií. Upozornění: Tvář příliš silně neotírejte, mohli byste ji podráždit. A nemyjte se příliš často, mohlo by dojít k vysušení pokožky.


Časté pocení

Sport nepomáhá jen tělu, ale osvěžuje také mysl a může zlepšit pleť. Za prvé proto, že se prostřednictvím sportu můžete zbavit stresu a navrátit vaši hormonální hladinu zpět do rovnováhy. Za druhé, začnete se potit - a tím se čistí póry, protože odumřelé buňky jsou transportovány na povrch, kde se mohou snadno odstranit.

Zbavit se nevhodného sportovního oblečení

Sport může způsobit určitou formu akné - tzv. akné Mechanica. To nastane, když třením vzniknou tlakové body, např. pod uzávěrem helmy pod bradou nebo v oblasti čelenky. Všude tam, kde je kontakt mezi kůží a (zejména syntetickými) látkami, může dojít ke vzniku akné. Tip: Helmy si nepripútavajte příliš pevně a nejlepší je nosit volné bavlněné oblečení, které se může často prát.

Nezapomínejte na sprchování

Představte si, že si nedáte okamžitě sprchu po tréninku nebo po nabitém pracovním dni. Vzniklé nečistoty, které se smíchají s odumřelými kožními buňkami, se odpaří. Na kůži zůstane sůl, která opět ucpe póry.

15 trikov proti aknéVyzkoušejte produkty s kyselinou salicylovou

Přestože kyselina salicylová nezabíjí všechny bakterie, napomáhá změkčení zrohovatělých míst a tak zlepšuje odtok kožního mazu. Póry se proto tak často nezanáší. To může pomoci zmírnit akné.

Používejte přípravky s obsahem benzoylperoxidu

V případě mírné a středně těžké formy akné se používají prostředky s aktivní látkou benzoyl peroxidu. Ty vysušují pokožku a odstraňují odumřelé kožní buňky. Mazové žlázy se tak brzy poté neucpávají. Prostředek také ničí bakterie a působí proti zánětu.

Zkontrolujte co obsahují kosmetické přípravky

Při používání kosmetických přípravků si dávejte pozor na to, co obsahují. Důležité je, aby neměli mnoho tuku a byly "nekomedogenní" (nezpůsobují pupínky nebo černé tečky). Lepší je používat přípravky s obsahem vody a důkladně odstraňovat zbytky make-up ve večerních hodinách, nejlépe s pH - neutrálním mýdlem z lékárny.

Požádejte lékaře o antibiotika

Antibiotika zabíjejí bakterie a pomáhají tělu bojovat proti zánětu. Některé krémy obsahující antibiotika jsou sice vhodné při léčbě akné, ale při jejich používání hrozí nebezpečí vzniku suché pokožky, což vede k loupání kůže a mohou velmi citlivě reagovat na slunce.

Změna antikoncepce

Některé antikoncepční pilulky mají i vedlejší účinek, který zlepšuje vzhled pleti, protože obsahují kombinaci estrogenu a progesteronu. Tyto dva hormony působí na snížení kožního mazu v pokožce. Nejsou však vhodné pro ženy se zvýšeným rizikem trombózy nebo srdečního infarktu.

Minimalizovat stres

Někteří lidé reagují na stres vznikem silnější formy akné. Důvodem je, že při stresu, hypotalamus (část mozku), dá do pohybu naše buňky, které začnou produkovat stresové hormony (např. Kortisol). Kůže pak produkuje více mazu, což se projevuje pupínky a vřídky. Takže: Snažte se udržet Váš pracovní či emoční stres na uzdě, případně ho odbúravajte sportem.


Podstupte fototerapii

Při této léčbě jsou pacienti ozařování modrým světlem se speciální vlnovou délkou. To vede ke vzniku radikálů kyslíku na povrchu pokožky, které napadají a zabíjejí bakterie, které způsobují zánět na kůži. Světelná terapie je považována jako vhodný doplněk lékařského ošetření.

Laser

Laserové paprsky mění strukturu mazových žláz, které pak produkují méně mazu. V jedné studii se výskyt akné u účastníků snížil až o 75 procent. Použití laseru je nutné vícekrát. Mezi vedlejší účinky patří zarudnutí a otok.

Jezte potraviny, které způsobují akné

Strava má určitě menší vliv na kůži, jako výše jmenované činitele, ale některé potraviny mají pozitivní vliv na naši pleť: kyselina listová a zinek (červené maso, čočka, fazole) se hodí k tomu, aby pleť vypadala svěžejší, železo je důležité pro kyslíkovou rovnováhu, biotin (v salátu, houbách nebo potravinových doplňků) je důležitý pro regeneraci pokožky a vitamin C (citrusové plody, paprika) napomáhá k rychlejšímu hojení zranění.

Sdílejte tento článek

Komentáře