Hledat v článcích

Informace

Akné aestivalis - tzv. Mallorca akné

Kategorie: Kožní onemocnění


Akné aestivalis nebo Mallorca akné označuje zvláštní formu akné. Vzniká při intenzivním opalování resp. pobytu na slunci. Akné aestivalis, nazývané také Mallorca akné nebo letní akné, je onemocnění vlasových folikul podobných akné. Především rekreanti, kteří nejsou dostatečně chráněn proti slunci, jsou ohroženi vznikem tohoto onemocnění.

Název Mallorca akné vznikl proto, že se vyskytuje u lidí, kteří se na jaře nebo začátkem léta vystavují intenzivnímu opalování. Akné aestivalis je jedním z nejčastějších onemocnění kůže ve střední Evropě. Je způsobeno působením UVA paprsků, proto je možné, že se objeví i při delším pobytu v místnostech ze skla.

Nadměrné opalování může způsobit nejen spálení sluncem, ale i alergické reakce způsobené UV zářením. Akné aestivalis je způsobeno kombinací UV záření a používáním mastných opalovacích krémů. I tělu vlastní kožní maz, který se nachází ve vrchní vrstvě kůže, může hrát velkou roli. Působením UV záření se v lidské kůži tvoří volné radikály. Jedná se o látky, které jsou schopny vytvořit šíny látkami různé substance. Tím, že se tyto látky spojí s určitými tuky, dochází k zánětlivé reakci ve vlasových folikulech. Přitom se rozlišují různé formy. Mimo jiné jsou to např. dermatitida způsobená UV zářením. Nicméně, přesné příčiny vzniku nejsou dosud objasněno.

Sluneční alergie je viditelná především na horních a dolních končetinách a na krku. Občas se může objevit na obličeji. Mallorca akné se vyskytuje zejména tehdy, když kůže není zvyklá na přímé, intenzivní sluneční paprsky. Nedojde tak k opálení, ale naopak k zčervenání pokožky, v horších případech k spáleninám, vzniknou kožní vyrážky, kopřivka. Ve většině případů si pokožka později na sluneční paprsky zvykne a při dalším pobytu na slunci se již tyto projevy neobjeví.

Nejvíce ohroženi jsou mladí lidé, kteří mají mastnou pleť, nebo mají pokožku náchylnou k tvorbě akné. Zvláště mladé ženy jsou často ohroženy touto formou akné. Pokud jde o zvlášť závažný případ, doporučuje se použít speciální světelnou terapii, při níž se pokožka krok za krokem nechává zvyknout na UV záření. Léky, jako jsou antihistaminika by měly být aplikovány pouze v případě, že vznikne alergická reakce těla na určité látky, které se vyskytují ve spojení se slunečním světlem.

Jiné formy alergie jsou např. fotoalergická a fototoxická světelná dermatitida. V tomto případě nestojí za obtížemi UV záření, ale některé látky, jako jsou tuky nebo léky, které se dostanou prostřednictvím slunečního záření do kůže a vedou tak ke kožním problémům.

Kdo je náchylný na "letní" akné nebo má mastnou pleť, měl by nechat svou pokožku pomalu zvykat na pobyt na slunci a používat nemastné opalovací krémy. Tento druh akné se však i po omezení přístupu slunečních paprsků hojí postupně velmi pomalu. Hojení může urychlit tzv. keratolytická léčba, která se aplikuje i při klasickém akné.

Sdílejte tento článek

Komentáře