Hledat v článcích

Informace

Když nás trápí pigmentové skvrny

Kategorie: Kožní onemocnění


Pigmentové skvrny - to je pohroma, které se chce zbavit nejedna dívka a žena. Jak ale vůbec tyto vady na kráse vznikají? A existují nějaké kosmetické přípravky nebo procedury, které by nám pomohly zbavit se jejich?

Pigmentové skvrny vznikají kvůli zvýšené produktivitě některých kožních buněk, které vyrábí kožní barvivo. K tomu dochází většinou u dívek ve věku 18-20 let, ale pod vlivem několika faktorů (např. Používání antikoncepce, časté navštěvování solárních studií apod) se vyskytují iu těch mladších. Tyto skvrny se objevují především na obličeji a na dalších místech, které bývají odhaleny. Ohrožen tak může být i dekolt, ruce, méně často se tento problém týká nohou.

Pihy mohou být roztomilé, ale některé umí pěkně potrápit. Co za ně může?

Hlavním faktorem, který ovlivňuje tvorbu kožního barviva, je sluneční záření. To vyvolává nejen vznik pigmentových skvrn, ale i hlubokých vrásek a zvýraznění jizev, naopak ale může pomoci při léčbě akné nebo lupénky, zvláště pokud je slunění spojené s koupáním v mořské vodě. Pigmentové skvrny vznikají i tehdy, pokud delší dobu užíváte některé léky a pokud máte problémy s hladinou hormonů v těle. Jako příčina se uvádí i užívání nevhodné kosmetiky, která neobsahuje UV filtry, což je velmi nebezpečné i vzhledem k hrozbě rakoviny kůže. Z toho důvodu je vhodné, abyste si kontrolovali pravidelně znaménka, a pokud by se objevily jakékoliv komplikace, měli byste navštívit svého kožního lékaře.

Pihy versus pigmentové skvrny

Lidé si často pletou pihy a pigmentové skvrny. Liší se od sebe barvou a také příčinou vzniku. Zatímco tvorba pigmentových skvrn je ovlivněna různými vnějšími faktory, pihy vznikají především na základě dědičnosti. A velký rozdíl je také v tom, že zatímco pihy mohou někomu připadat roztomilé (někdy si dokonce dívky pihy primaľovávajú), pak pigmentové skvrny, tvořící někdy velké plochy, příliš esteticky nepůsobí.

Jak odstranit pigmentové skvrny

Především je nutné zabránit tomu, aby pigmentové skvrny vůbec vznikly. K tomu stačí méně se pohybovat na sluníčku, a pokud není jiná možnost, pak užívat krémy s vysokými filtry a zakrývat vlastní tělo co nejvíce. Měli byste se vyhnout solárním studiím, neužívat léky, které způsobují kožní onemocnění, a také byste si neměli kupovat nekvalitní kosmetiku, která je sice levná, ale téměř neúčinná při boji s pigmentovými skvrnami i jinými kožními problémy.

S křížkem po funuse?

Pokud již pigmentové skvrny máte, pak doporučujeme užívat speciální produkty určené pro denní i noční péči. Existují různé kosmetické rady zaměřené na regeneraci pleti i přímo na odstranění nevzhledných skvrn, mezi nimi jsou to různé bělicí séra a krémy obsahující látky, které zamezují vzniku kožního barviva. Například PRIODY - bělící pleťový krém s kojic Acid a Arbutinem. Je účinným nástrojem, který pracuje depigmentující a omezuje tvorbu melaninu, který dělá vaši pleť starší. Opravuje nerovnoměrný tón pleti, vyhlazuje pokožku a dělá ji zářivější.

Můžete vyzkoušet i potravinové doplňky, například vitamín C, zinek a selen nebo beta karoten. Řada estetických chirurgů nabízí i službu, kdy se pigmentové skvrny odstraňují pomocí laseru, případně se můžete zeptat svého kožního lékaře nebo kosmetičky na chemický peeling, který je vhodný i tehdy, když chcete dosáhnout mladistvějšího vzhledu a odstranění pupínků.

Sdílejte tento článek

Komentáře