Hledat v článcích

Informace

Bělení pleti

Kategorie: Péče o obličej

Barva kůže a ideály krásy

Zatímco někteří lidé by chtěli, aby jejich opálení vydrželo co nejdéle a dokonce často navštěvují solária, jiní dávají přednost jednotné bílé pokožce. Bílá barva kůže a pleti byla od nepaměti v Evropě symbolem ušlechtilosti. Znamenalo to, že jste dost bohatí, nemusíte fyzicky pracovat a můžete si najmout vlastní zaměstnance. Dokonce i dnes považují mnozí lidé s tmavší pletí světlejší tón pleti za trendový a "pomáhají" přírodě se změnou barvy různými krémy nebo roztoky.

Jak funguje bělení pleti?

Bělení pokožky se obvykle provádí pomocí chemických látek, a to koncentrací melaninu, která sníží přirozený kožní pigment. Kožní oblasti s příliš vysokou pigmentací, jako jsou mateřská znaménka, se tak mohou vizuálně přizpůsobit okolní kůži. Tyto látky mohou dokonce vybělit i příliš silné a nežádoucí pihy nebo stařecké skvrny na rukou. Ve vzácných případech kožního onemocnění, nazývaného také onemocnění bílých fleků, jsou používány krémy pro kompenzaci nerovnoměrného osvětlení na kůži.

Rozsáhlejší kožní bělení je nutné konzultovat s lékařem. Obvykle se ošetřuje běžným prostředkem, který potlačuje tyronizaci, čímž se snižuje produkce melaninu. Používají se při tom běžné krémy a gely, ale i krémy na opalování, protože vybělená kůže musí být chráněna před nadměrným slunečním zářením. V kosmetice nebo v plastické chirurgii se používají mechanické způsoby obnažení nebo "obroušení" pokožky, jako např. silný peeling nebo laserové ošetření. Tyto metody by se měly čerpat pouze v závažných případech, např. po nehodě nebo po vážném poškození kůže.

Chemické látky

Tradičně se na bělení pokožky používá zejména hydrochinon, který však může způsobit podráždění kůže. Studie na zvířatech dokonce prokázaly, že vyšší koncentrace vedly ve většině případů až k leukémii. Při koncentracích nižších než 4% však nehrozí žádné škodlivé vedlejší účinky. Alternativou k hydrochinónu je látka, která se získává z přírodních rostlin. K dispozici jsou přírodní zdroje hydrochinónu. Výťažky z medvědice lékařské a různé druhy moruše obsahují Arbutin, což opět potlačí tvorbu melatoninu.

Výzkum se také zaměřil na další přípravky pro bělení pokožky, jako je například extrakt lékořice (konkrétně glabridin), kyselina azelaová a stabilizovaný vitamin C (L-kyselina askorbová a hořčíku askorbyl fosfát).

Dermabraze (zákrok, který odstraňuje nerovnosti kožního reliéfu) alfa - hydroxylovými kyselinami (AHA) odstraňuje vrchní vrstvu kůže, čímž jsou odstraněny i tmavé pigmenty. Vědecké studie ukázaly, že mléčné a glykolové kyseliny obsažené v AHA kyselinách také potlačují produkci melaninu.

Pleťová voda z lékárny

Tyto metody bělení pleti by měly provádět pouze kvalifikovaní lékaři. V současnosti pro tyto úkony existují speciální kliniky a ústavy. Ve většině lehčích případů se pro získání světlejší pigmentace u pih a mateřských znamének nanášejí na pokožku krémy z lékárny, které vám předepíše lékař. Ty se na pokožku šetrně aplikují. Patří mezi ně například NANO - C bělící multivitamínový pleťový krém ETANI, který zabraňuje tvorbě melaninu a rozjasňuje pigmentové skvrny. Bojuje proti pihám, poporodním flekům a skvrnám. Kromě jiných látek obsahuje i NANO bělící částice, výtažky z Aloe vera a okurky.

Sdílejte tento článek

Komentáře