Hledat v článcích

Informace

Stařecké akné - Rosacea - Acne Rosacea

Kategorie: Kožní onemocnění

To, že adolescenti mají sklon k akné, je známé a možná to připsat na vrub rostoucí hladiny androgenů v těle. Pokud se však ve věku kolem 40 až 50 let náhle setkáte se zánětlivými změnami kůže, dermatolog Vám jistě vysvětlí pojem tzv. rosacea nebo růžovka. Toto pojmenování vzniklo proto, že během průběhu onemocnění, se na kůži objeví malé kožní purpurově červené pupínky až fleky. Rosacea se může objevit stejně u žen iu mužů, ale u mužů se dermatologové setkávají s intenzivnějším průběhem nemoci. Ale pozor: ne všechno, co vypadá jako rosacea, musí být právě rosacea. Lékař Vám na základě vyšetření zkontroluje, zda se jedná skutečně o toto onemocnění. Příčina tohoto onemocnění není známa. Prokázané byly akorát genetické predispozice (vyšší riziko vzniku onemocnění, pokud trpěla na růžovkou blízká osoba). Mezi rizikové faktory patří časté vystavování kůže nepříznivým klimatickým podmínkám (počasí), poruchy zažívacího traktu, ale i alkoholismus. Acne rosacea může způsobit i zánět vlasových folikulů a zvýšit aktivitu mazových žláz.


Rosacea obvykle začíná zákeřně:

Za prvé - rychle dochází k zarudnutí obličeje, které po určité době zmizí a znovu ho vyvolají např. změny teplot, ale i střídání teplých a studených jídel, nápojů, alkohol, kofein, kořeněná jídla, nebo dokonce fyzická námaha. V průběhu onemocnění se objeví jemné rozšířené cévky v oblasti nosu a středu obličeje, které nezmizí hned, ale během měsíců až let se rozšíří po celé tváři, kde vedou k výše uvedenému charakteristickému purpurově červenému zbarvení kůže. Vznik zánětlivých pupínků (podobných akné - drobné červené vyrážky s hnisem na povrchu) znamenají další průběh nemoci.

Asi v 10 procentech případů se u mužů rozšíří tyto vyrážky na nose, kde často produkují více sekretu. Proto se můžeme v některých případech setkat s hrbolatým a deformovaným nosem a houbovitou konzistencí - tzv. rhinophyma.

V 5 procent případů se onemocnění rozšíří i do očí. V tomto případě je nejčastěji vidět zánět spojivek, ale i poškození rohovky, které může ve velmi vzácných případech vést až k slepotě. Rozsah očních příznaků neodpovídá závažnosti onemocnění kůže! I v případech mírné růžovky proto musí být vždy vyšetřena i očí.

Důležité: Tato nemoc se může zastavit v kterékoli fázi, průběh onemocnění nemusí být ve všech případech stejný! Příznaky mohou být mírné až příliš výrazné (např. Mírné zarudnutí kůže nebo masivní zarudnutí nosu). Jednotlivé fáze průběhu mohou být vynechány!

Diagnóza se díky vzhledu dá rychle určit, jen zřídka je nutné odstranění malého vzorku kůže pro další vyšetření. U mírných příznaků růžovky mohou být dosaženy dobré výsledky podáváním antibiotik. Těžké formy růžovky a oční zapojení si žádají perorální antibiotickou léčbu (ve formě tablet).

Jemné čištění pleti (bez alkoholu), aby se předešlo případným zánětům, zdravá strava a ochrana proti slunci pomohou zlepšit výsledky. Nicméně u růžovky nelze předpokládat žádné konečné vyléčení nemoci, opakování kožních lézí - i po období zlepšení - je bohužel vždy možné.

Sdílejte tento článek

Komentáře